Mauritsvandewater.jouwweb.nl

Hoofdstuk 5 Tekenen, modeleren en presentatie voor de klant

 

Vanaf het allereerste idee tot en met de oplevering zijn er verschillende soorten tekeningen, modellen en bouwtekeningen. Er bestaan ontwerptekeningen waarbij de interieurarchitect de ruimte inzichtelijk maakt, maar er zijn ook tekeningen die gebruikt worden om de omgevingsvergunning bij de gemeente aan te vragen en hele gedetailleerde tekeningen die de aannemer gebruikt als uitgangspunt om te kunnen bouwen.

Iedere fase in het ontwerp- en bouwtraject heeft zijn eigen bouwtekening nodig:

  • Schetsen
  • Ontwerptekeningen
  • Driedimensionale modellen
  • Bouwtekeningen voor de omgevingsvergunning
  • Bouwtekeningen voor de aannemer

Schetsen

De interieurarchitect maakt het hele proces schetsen van het ontwerp, maar vooral in beginfase van het ontwerp. Schetsen is het begin namelijk makkelijker, omdat de architect nog niet alle maat- voeringen heeft die hij eigenlijk nodig heeft voor als hij op de computer gaat werken. Tijdens het eerste bezoek aan de opdrachtgever zijn de schetsen van een interieurarchitect eigenlijk de aantekeningen die hij maakt als hij ter plaatse ideeën voor het ontwerp bedenkt. De opdrachtgever ziet deze ook en de interieurarchitect kan ze later altijd terug zien en gebruiken bij zijn ontwerp.

 

 

Ontwerptekeningen: van de architect voor de opdrachtgever

Zodra de interieurarchitect bekend is met het programma van eisen van de opdrachtgever kan de hij beginnen met de ontwerptekeningen. Sommige interieurarchitecten ontwerpen zowel aan de tekentafel als op de computer, maar er zijn ook interieurarchitecten die alleen nog maar ontwerpen op de computer, omdat dit veel makkelijker gaat en het eindresultaat veel mooier en duidelijker voor de opdrachtgever is.

 

Driedimensionale modellen

De ontwerpen worden tussentijd diverse keren met de opdrachtgever doorgenomen, zodat er een voorlopig ontwerp ontstaat. Dit ontwerp wordt dan vervolgens helemaal uitgewerkt en gevisualiseerd met maquettes en/of driedimensionale modellen op de computer. Deze modellen zijn erg moeilijk om te maken en daarom zijn er speciale bedrijven, waar de interieurarchitect mee samenwerkt, om deze modellen mee te maken (een voorbeeld van zo’n bedrijf is de Renderfabriek). Vervolgens worden de modellen dan gepresenteerd aan de opdrachtgever. Als de opdrachtgever met het ontwerp akkoord gaat kan de interieurarchitect vervolgens de bouwtekening maken.

 

 

Bouwtekeningen voor de omgevingsvergunning: van de architect voor de gemeente

Zodra de bouwtekeningen klaar zijn moeten er vergunningen worden aangevraagd voordat er kan worden gebouwd. Voorheen heette dit de aanvraag bouwvergunning, maar tegenwoordig zijn die regels aan gepast en moet de interieurarchitect een zogenaamde omgevingsvergunning aanvragen. Deze omgevingsvergunning houdt in dat de gemeente checkt aan de hand van bouwtekeningen of het plan voldoet aan de huidige regelgeving. De welstandscommissie van de gemeente bekijkt of het plan qua uiterlijk past binnen de omgeving waar het staat.

Daarnaast moet het ontwerp voldoen aan het geldende bestemmingsplan en aan het bouwbesluit. Voor de aanvraag omgevingsvergunning zijn technische tekeningen nodig. Deze bouwtekeningen geven de juiste informatie over het gebouw in plattegrond, gevelaanzicht en doorsnede. Er wordt een principedetail met vloer, wand en dak opbouwen gegeven tevens details over ventilatie en de aanwezigheid van daglicht.

De gemeente hoeft niet alles te weten: welke vloerbedekking u wilt toepassen of welke designkraan er in de badkamer komt te hangen is voor de aanvraag omgevingsvergunning niet van belang. Het gaat alleen om de beeldbepalende onderdelen en de veiligheid van het gebouw.

 


Bouwtekeningen voor de aannemer t.b.v. aanvraag offerte: van de architect voor de aannemer

De aanvraag omgevingsvergunning is gedaan. Het plan wordt uiteindelijk gebouwd door een aannemer. Een aannemer maakt een gedetailleerde begroting van de bouwkosten (offerte). Maar dat kan alleen als de aannemer precies weet wat hij moet berekenen. De bouwtekeningen voor de aannemer laten precies zien welke materialen, merken en kleuren er toegepast moeten gaan worden Op basis van deze tekeningen bepaald de aannemer zijn prijs. Alle informatie op de bouwtekening voor de aanvraag omgevingsvergunning bij de gemeente wordt nu aangevuld met precieze informatie o.a.

  • aansluitingen bouwonderdelen (principedetails)
  • posities van alle stopcontacten en schakelaars voor verlichting(onderdeel van het lichtplan)
  • elektrische aansluitingen zoals tv (cai), internet, telefonie etc.
  • materiaalgebruik
  • exacte indeling van het interieur
  • wand- en vloer afwerkingen

 

                                                                                                                                      


Bouwtekeningen voor de aannemer t.b.v. de bouw: van de architect voor de aannemer

Het ontwerp is klaar, de omgevingsvergunning is verleend door de gemeente, de prijs is bekend, nu moet er alleen nog gebouwd gaan worden.

De bouwtekeningen die de aannemer gebruikt heeft om zijn prijs te bepalen worden nog één stap verder uitgewerkt. Deze heten ook bouwtekeningen, ook wel werktekeningen genoemd, omdat ze op het werk gebruikt worden om vanaf te bouwen.

Deze zijn afhankelijk van ieder project complexe tekeningen. Ze geven precies aan hoe er gebouwd moet gaan worden. Maatvoering is hierbij belangrijk, want dat geeft de precieze posities aan van alle onderdelen.

Van sommige onderdelen worden ook nog detail tekeningen gemaakt, bijvoorbeeld de precieze posities van de inbouwspots in het plafond, de plek voor kraan en afvoer in de wasbak in de badkamer, de plaats van de stopcontacten in de muur etc. Dit zijn allemaal details maar het is zeer belangrijk dat deze op de juiste plek uitgevoerd worden, anders kan dat gevolgen hebben voor het eindresultaat van het ontwerp. De armatuur moet wel precies passen in het plafond …! En men heeft niets aan een stopcontact als hij achter een geplande kast komt te zitten….! De bouwvakker kan de tekeningen gemakkelijk aflezen zodat er zo min mogelijk of geen fouten ontstaan, maar toch zal de ontwerper regelmatig langs gaan om misverstanden te voorkomen.



Maak jouw eigen website met JouwWeb