Mauritsvandewater.jouwweb.nl

interarchitectuur

Hoofdstuk 2 de interieur architect

Wat doet een interieurarchitect? Vroeger werd de interieurarchitect pas ingeschakeld nadat de architect het gebouw had ontworpen. Nu wordt meer en meer ontwerp van gebouw en inrichting gecombineerd. Een interieurarchitect bepaalt daarin hoe de binnenruimte er het mooiste en beste uit kan zien. Maar ook dat het interieur zo wordt vormgegeven dat de woning het beste tot zijn recht komt. De interieurarchitect zorgt ervoor dat de woonsfeer in het interieur naar je wensen en persoonlijkheid vorm krijgt. Bij zijn werkzaamheden houdt de interieurarchitect dus goed rekening met de mens achter het interieur.  Maar hier blijft het niet alleen bij. Naast het ontwerpen van een sfeervolle ruimte naar de smaak van de klant, moet de interieurarchitect ook rekening houden met de functie van de ruimte en hoe deze het beste geoptimaliseerd kan worden voor de gebruiker of bewoner. Daarom gaat een goede interieurarchitect nooit onbezonnen te werk. Een interieurarchitect heeft geleerd om te luisteren, overleggen, de woning te analyseren op sterke en zwakke punten van woningen. Zodoende wordt (vaak) eerst de (dragende) constructie en bouwkundige staat van de woning in kaart gebracht, zodat het ontwerp niet beperkt wordt door de indeling en constructie van de bestaande situatie en aan de hand hiervan een ontwerp te maken. De sterkte-zwakte-analyse van de woning. Hij kan dat vrij snel en nauwkeurig inschatten. Hij gaat procesmatig te werk. De architect schept de communicatie tussen hem en bewoner zodanig dat de opdrachtgever gedurende dit proces inspraak heeft zodat de klant nooit, als het project helemaal is gerealiseerd, ontevreden is met het eindresultaat.

Nu de interieur architect al een goede impressie heeft van de klant, trekt hij nu echt zijn kasten open. Iedere interieurarchitect beschikt over een dozijn van stalen. Een staal is een staal is een handzaam voorbeeld van een tapijtgordijnbehangtextielleerdrukwerkwandtegelvloertegel,steenglas of ander materiaal. Als het materiaal prijzig is, veel plaats inneemt, in heel veel verschillende varianten (kleuren of dessins) leverbaar is, kan het in voorraad houden een onmogelijke opgave zijn en dan kan een stel stalen alvast een goede indruk geven van het materiaal. Met deze stalen bepaalt de interieurarchitect dus precies wat de klant mooi vind voor de vloer en wanden. Het kan ook zo zijn dat de opdrachtgever zulke speciale wensen heeft dat de interieurarchitect opzoek gaat naar precies die kleur of precies dat materiaal dat de opdrachtgever wilt. Zodra de interieurarchitect deze gevonden heeft worden ook hiervan stalen besteld en worden zo alle kleuren en materialen naar de smaak van de opdrachtgever op elkaar afgestemd.

Nu de contouren van de binnenruimte bekent zijn moet deze worden ingericht. De interieurarchitect moet dan rekening houden met meubels die de opdracht al heeft en opnieuw in het ontwerp wil gebruiken. Maar de opdrachtgever zou misschien ook wel nieuwe meubels willen hebben of een helemaal nieuwe inrichting. De interieurarchitect dient op de hoogte te zijn van de laatste mode en trends, met name op het gebied van wonen. Door veel beurzen te bezoeken en interieurbladen te lezen weet hij precies wat er komend seizoen gaat komen. Hierdoor kan de interieurarchitect met zijn kennis van de mode en jou wensen vertalen naar een sfeervol en esthetisch interieur. (meer hierover in hoofdstuk 3 ‘Materialen en meubels’)

Dit interieur moet ook functioneel zijn, zo zal de interieurarchitect gaan nadenken over bijvoorbeeld de verschillende looproutes. Een voorbeeld hiervan zou de weg van keuken naar de eetkamer kunnen zijn. In dit voorbeeld is het belangrijk dat je zorgt dat deze doorgang vrij en gemakkelijk te doorlopen is. Het zal onpraktisch zijn om met pannen gevuld met het avondeten jezelf door nauwe ruimtes te moeten wringen. Een ander voorbeeld zou bijvoorbeeld de indelen van een winkelpand kunnen zijn. Ook hier zal je moeten nagaan hoe de looproutes zijn en waar deze naar toe leiden. Zodat je kan zorgen dat deze vrij blijven en soepele doorgang gegarandeerd blijft. En zo moet de interieurarchitect nog met veel specifieke wensen van de klant rekening houden. Een ander punt in het ontwerp wat functioneel moet zijn is de verlichting. Bij ieder ontwerp maakt de interieur architect een lichtplan. Een goed lichtplan is zeer essentieel, als de verlichting in een ruimte slecht is vertaald dit zich meteen in allerlei ongemakken. (Meer over verlichting in hoofdstuk 4 ‘verlichting’)  

Nu de interieurarchitect bekent is met alle aspecten van de opdracht en weet met welke aspecten hij rekening moet houden, ook wel programma van eisen genoemd, is het aan de beurt van interieurarchitect om het ontwerp (design) te gaan maken. Dit doet hij veel al aan de tekentafel, maar met de moderne technologie van vandaag misschien nog wel meer achter de computer. De ontwerpen worden tussentijd diverse keren met de opdrachtgever doorgenomen, zodat er een voorlopig ontwerp ontstaat. Dit ontwerp wordt dan vervolgens helemaal uitgewerkt en gevisualiseerd met maquettes en/of driedimensionale visualisaties op de computer. Deze worden dan gepresenteerd aan de opdrachtgever. Als de opdrachtgever met het ontwerp akkoord gaat worden hier volgens bouwtekening van gemaakt, nog een stap dichterbij de realisatie. (Meer hierover in hoofdstuk 5 ‘teken, modeleren en presentatie voor de klant’)

Elke interieurarchitect heeft contacten met verschillende aannemers en projectontwikkelaars, daarmee neemt de interieurarchitect de opdrachtgever een hoop werk en risico uit handen. Hij kent de wereld van het bouwen en verzameld mensen om zich heen , ieder met zijn eigen specialisme, waar hij waarschijnlijk al meerdere keren mee heeft samengewerkt. Als u zelf deze mensen moet aannemen neemt dit risico’s met zich mee waarbij de opdrachtgever zwaar kan worden gedupeerd.   Een interieurarchitect behoedt  de opdrachtgever dan voor een hoop ergernis en kosten achteraf. Ten tijden van de uitvoering voert de interieurarchitect het aanspreekpunt voor de aannemer, gemeentelijke instanties en derde partijen. De opdrachtgever wordt hiermee ontlast van lastige vragen en is dus helemaal niet verplicht het hele proces aanwezig te zij. Wel kan het voorkomen dat er misschien klein problemen tijdens de bouw optreden, waardoor het ontwerp een beetje moet worden aangepast. Dan zorgt de interieurarchitect voor contact met de opdrachtgever zo dat die kan meebeslissen in de mogelijke oplossingen, zodat de opdrachtgever altijd tevreden is met het eindresultaat. (Meer over de realisatie in hoofdstuk 6 ‘de realisatie’)